Radno vrijeme: Svakim radnim danom 07:30 - 16:00
+387 (0)30 / 51-11-33
+387 (0)30 / 51-11-32

Radovi na izgradnji vodovoda Plava voda kreću na proljeće 2019.

Radovi na izgradnji vodovoda Plava voda kreću na proljeće 2019.

Dugo najavljivani regionalni projekt izgradnje vodovoda “Plava voda” i adekvatno vodosnabdijevanje za oko 250.000 građana tri općine Srednjobosanskog kantona, te općine Zenica, potpisivanjem Odluke o pokretanju procedure za objavu međunarodnog tendera za izbor nadzora nad izgradnjom, postaje sve izvjesniji. Kako najavljuju iz preduzeća nadležnog za implementaciju projekta, radovi na izgradnji trebali bi početi narednog proljeća.

Dodatno ohrabrenje, ističu u nadležnom preduzeću, dala je i odluka Predsjedništva BiH od početka ovog mjeseca, o ratifikaciji Okvirnog sporazuma o zajmu između Razvojne banke Vijeća Evrope i BiH za finansiranje projekta Plava voda.

– Nakon objave u Službenom glasniku mi ćemo biti u komunikaciji s bankom i vrlo brzo biti u mogućnosti da koristimo prvu tranšu tog kredita za poslove koji su predviđeni, to je eksproprijacija i još neke radnje na samoj realizaciji projekta – kaže Ernad Granić, direktor JP Regionalni vodovod Plava voda.

Radi se o drugom dijelu kreditnog aranžmana od 11 miliona eura, koji čini polovinu ukupnog kreditnog zaduženja za projekt “Plava voda”, vrijednog 22 miliona eura. Druga polovina biće osigurana aranžmanom Evropske banke za obnovu i razvoj, čija je procedura, ističu, također pri kraju. Iako projekt najviše koristi, kroz kvalitetno vodosnabdijevanje, donosi građanima Zenice, i općina Travnik ostvarit će niz pogodnosti.

– Travnik dobija uređenu vodozaštitnu zonu, turističko uređenje, sredstva da sebi uredi zonu kako hoće, dva rezervoara sa 40 litara u sekundi, a ne gubi gotovo ništa – ističe Granić.

U sklopu projekta planirana su i grant sredstva od 2,5 miliona eura od Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju, a nakon tendera za nadzor, slijedi i onaj za izvođače radova, čija je procedura, ističu u preduzeću, znatno kraća. Što znači da bi radovi na ovom prvom regionalnom projektu trebali napokon početi na proljeće.

(preuzeto sa federalna.ba)