Radno vrijeme: Svakim radnim danom 07:30 - 16:00
+387 (0)30 / 51-11-33
+387 (0)30 / 51-11-32

Šta Travnik dobija projektom Regionalnog vodovoda Plava voda?

Šta Travnik dobija projektom Regionalnog vodovoda Plava voda?

Od sanacije vodovodne mreže do uređenja turističke zone Plava voda!
Projekat Regionalnog vodovoda Plava voda koji bi trebao vodu sa čuvenog travničkog izvorišta dovesti u domove 250.000 stanovnika u Zenici, Travniku, Novom Travniku i Busovači. Mnogi se pitaju koju ć korist ovog projekta, vrijednog 22 miliona eura, imati općina Travnik u kojoj se nalazi izvorište. Načelnik općine Admir Hadžiemrić ističe da su benefiti koje će imati ova općina višestruki.

-Mi sada pijemo vodu koju ćemo piti i nakon završetka ovog projekta. Međutim, ovaj projekat je predvidio vodozaštitnu zonu na cijelom području koje gravitira izvorištu Plava voda. Najveći benefit je što ćemo dobiti sredstva za vodozaštitnu zonu i riješiti kanalizacione i otpadne vode. Mi sad pijemo tu vodu, ali pitanje vodozaštitne zone nije riješeno. –kaže načelnik Hadžiemrić.

Ovaj veliki projekat označit će i konačno uređenje turističke zone Plava voda, a općina Travnik je već provodila javne pozive za idejno rješenje koje bi na pravi način oslikalo svu ljepotu ove omiljene destinacije za turiste.

-Mi ćemo napokon riješiti i turističku zonu koja je atrakacija, ali ako bolje pogledamo ona ne zaslužuje takav naziv. – kaže travnički načelnik.

U kreditnim sredstvima za projekat Regionalnog vodovoda predviđena su i grant sredtva za sanaciju vodovodne mreže u Travniku jer problem su veliki gubitci u mreži.

-Nešto smo uspjeli uraditi u proteklom periodu, ali još uvijek imamo gubitke u mreži. Sanacija će značiti velike uštede i smanje troškova distribucije vode. – naglašava Hadžiemrić.

Jedan dio sredstava namjenjen je i za institucionalno jačanje komunalnog preduzeća u dijelu distribucije pitke vode. Sve ovo su projekti koje će biti realizovani grant sredstvima.

-Sve ovo su za Travnika grant sredstva i Travnik neće imati kreditnog zaduženja. Sva sredstva za Travnik su bespovratna. Travnik je  tu neko ko je većinski vlasnik preduzeća. – ističe načelnik Hadžiemrić.

Novi rezervoari u Travniku

Projekat Regionalnog vodovoda za stanovništvo općine Travnik značit će i izgradnju dva nova rezervoara kapaciteta 40 litara u sekundi koji će snabdjevati plato od Velike Bukovice do Nove Bile i dalje do Brajkovića. Riječ je o travničkim naseljima koja imaju probleme sa snabdjevanjme pitkom vodom.

 

(K.Kavazović/Dnevni avaz)